25/6 Samos - Palas de Rei (62km)
25 juni 2009 - Palas De Rei, Spanje
´t Is vaak moeilijk om een internetplek te vinden. Vandaar dat er wel eens een paar dagen tussen zitten tot het volgende verslag. Op de meest rare plekken kun je soms internetten. Gisteren in Samos zaten we in een hoekje van een rommelig winkeltje aan een gammel tafeltje. Vandaag op een heel klein plekje in een druk cafe. Jan, dus je niet ongerust maken als je een paar dagen niets van ons hoort! Niemand kent de spaanse situatie beter dan jij.
Dick, great that you take your bike and ride with us. Almost in Santiago; a few more days to go. Tell you the whole story later on.
Collega´s, vrienden en familie, wat heerlijk dat jullie tot het laatst met ons meefietsen. We houden jullie nog een paar dagen bezig.... Het hotel waar we vannacht hebben geslapen ligt tegenover het klooster. En pal voor het klooster staat een bezinepomp. Dat past hier ook: rommelig. Spanjaarden zijn ook zo, wat we tot nu toe gezien hebben. In een bar gooien ze alles op de grond. Zodat het voor de bar, waaraan men zit, een behoorlijk zooitje is.
We vertrekken vandaag iets later. Een paar kleine plaatsjes en dan Sarria. Gisteren was het daar een plaatselijke feestdag: de dag van San Juan. Daar koffie en brood. Het ontbijt in een spaans hotel beperkt zich tot een kop koffie en 2 stukjes toast met jam. En dat is niet voldoende om zoveel fietsenergie te leveren. ´t Is kous en bewolkt en voor Portomarin begint het te regenen. Schuilen in een cafeetje, maar gaan op een gegeven moment toch maar door. Bij een lange afdaling krijgen we de volle laag: wat een regen! Vandaag veel klimmen en af en toe een afdaling. We besluiten Portomarin maar niet in te gaan. Als we zo over de brug over de Rio Mino fietsen kijk je er leuk op. Het ligt aan de overzijde van een stuwmeer. Toen de stuwdam klaar was, verdween het oude dorp onder de waterspiegel. Steen voor steen zijn de mooiste gebouwen afgebroken en op een hogere plek weer in elkaar gezet. Maar de klim van 12km wacht. We zijn al een paar kilometer op weg als we opeens vanuit het wandelpad naast de weg horen: Hey Henk! Het is Andreu: hij fietst het poelgrimspad op een mountainbike. Wij net wat gaan eten, maar hij gaat door. Nog maar net aan tafel in een klein tentje in Gonzar of het begint toch te hozen! De regen stuitert op de weg. Het zijn echt buien vandaag. Daarbij blijft het ook nog fris. We passeren wat middeleeuwse dorpjes. Klimmen, steile afdalingen en weer klimmen. Erg vermoeiend. We besluiten om in Palas de Rei een slaapplek te zoeken. Voordat we het dorpje in fietsen krijgen we nog een stortbui over ons; het water klotst door de straten. Hotel Casa Benilde heeft een heerlijke warme douche en daar knappen we allebei van op. Alle apparatuur wordt weer opgeladen en wij gaan op zoek naar een internetcafe en een plek om te eten.
Jullie fietstocht volgend en nu bijna bij het eindpunt aangekomen ontkom ik toch niet aan het idee dat de opwarming van de aarde ook bij jullie daar merkbaar is. Het door jullie gevolgde traject in Spanje valt op door veel kou en regen en wij gaan ons hier opmaken voor een warmteperiode met temparturen oplopend tot aan de 30 graden C. Maar troost je, na regen komt zonneschijn, ook bij jullie daar in in noordwest Spanje. Heel veel succes met de laatste kilometers van jullie geweldige fietsprestatie.
Bedankt voor jullie heel interessant verslagen ! Ik denk dat jij in Nunspeet zomaar met de verslagen door moet gaan ! ! !
Gelukkig is Henkjan om de mensen weer tot rust te stellen!
Ik ben niet helemaal zeker,maar alle deze regenbuien moeten wel nodig zijn om de pelgrims door schoon tot in geest te krijgen voor hun aankomst in Santiago !!!!
Helaas, heb jij jouw Spanse taal kennisen nog niet laten verschrijnen ! Estara para la proxima vez....
Nog compliment voor deze wonderlijk tocht.
Jan
Maar ... verandering van "spijs" doet eten , zullen we maar zeggen .
Mooi hè al die kleine dorpjes : dat is echt Spanje ; dat vind je niet aan de costa's !!! Daar is niets spaans aan , behalve het weer dan misschien !
Jongens , nog eventjes en ... de tocht zit erop als ik de kaart goed bekijk . Denk eraan : de laatste lootjes .... Juist !! Succes !
Gr. An en Frits Kok
Dikke knuffel van ons.
Toeval of Afspraak, in het “AD Utrecht Dichtbij” van vandaag staat een stukje over “De Jakobsschelp”. Waaruit ik nu begrijp waarom jullie z’n strak fietsplan hadden.
Want als jullie morgen in Santiago De Compostella zijn wordt in de Jacobikerk in Utrecht boven de hoofdingang een plaquette met een Jakobsschelp onthult tijdens “Kerken Kijken Utrecht”, kalm aan maar dit "Kijken" duurt tot en met 12 sept.
Een stukje Teletekst van RTV Utrecht.
De Utrechtse Jacobikerk wordt geëerd voor haar verleden als Pelgrimskerk. De kerk krijgt een plaquette met de Jacobsschelp boven de ingang. De Jacobikerk is vernoemd naar de apostel Jacobus, de grondlegger van het bedevaartsoord “Santiago De Compostella”. Op hun doorreis naar Spanje kwamen en komen veel pelgrims (waaronder H&H) naar de Utrechtse Kerk.
Henk, dit is dus weer een ouderwetse strakke planning.
Geniet ook van jullie eindbestemming en tot gauw. Liefs Wil & Marijke
Dit gaat echt wel lukken geniet er nog even van.
Zet hem op liefs Lia.
Morgen .......DE DAG. Wij denken dat het jullie vast lukt. GEWELDIG.......GEWELDIG.......GEWELDIG........
Geniet van jullie welverdiende rust na deze inspannende weken van fietsen,regen,wind,bergen en zelf ook nog zonneschijn.
Groeten van ons (planning Zwolle)
AS far as I can work out you must be nearly at your destination.Congratulations !!! what an achievement. your travel stories have been so good to read.Am looking forward to seeing you both back safe in Nunspeet.Take care, much love Hilde.XXX
Wij zitten nu (26 -06) te lunchen in Triacastela. Wij lopen nu dus ongeveer twee dagen achter op jullie. vanavond denk in Samos.
Misschien Zondagavond in Santiago
Groet
Paul en Marijke
TEST
Geweldige prestatie geleverd, wat zal dit een goed gevoel geven! Een ervaring die je niet vergeet.
Hetty, ben reuze benieuwd naar de foto's, ik vind je een kanjer! Tot gauw bij het Ciz,maar eerst maar even bijkomen en lekker nagenieten.