20/6 Burgos - Carrion de los Condes (115km)

20 juni 2009 - Carrión de los Condes, Spanje

Half zes op en om half zeven op de fiets. Koud, 12 graden en een flinke wind. Maar al gauw blijkt dat de wind vandaag onze beste vriend zou worden. Een paar klimmen en je voelt de sterke hand van de wind in je rug. De paar keer dat je hem tegen hebt, heb je hem ook goed tegen. We zitten al gauw op de glooiende hoogvlakte van Spanje, de Meseta. Het landschap verdient niet de schoonheidsprijs: eindeloze graanvelden en dorre vlakten. ´t Is warm maar dankzij de heerlijke wind zeilen we zo over de camino. Men noemt dit gebied de Tierra de Campos. Na Hontanas krijgen we een leuke weg met veel bomen. Heerlijk voor de wandelaars! In San Anton komen we bij wat overblijfselen van een abdij uit de 12e tot 14e eeuw. Er zitten twee nissen in een muur, waar vroeger late pelgrims wijn en brood vonden. Helaas is de batterij van ons fototoestel leeg ... Bij San Anton ontmoeten we Jopie uit Gilzerije, een vrouw van mijn leeftijd, die de tocht alleen fietst. Heel moedig. We fietsen met elkaar op naar Castrojeriz. Koffie en brood en een gezellig gesprek. Een leuk stadje. Daarna gaat ieder weer in zijn eigen tempo verder. Onderweg genoeg tijd om na te denken: het kloster gisteren, Gonny de B.: jouw geweldige wandkleden over 5, 6 eeuwen nog ten toon gesteld in een museum! Lammert N (en meens): ook opgestapt. Leuk! Tim W: nog van harte (15 op de 15e, een kroonjaar). Bedankt voor de prints van het verslag aan opa en oma.
We dalen af in het dal van de Rio Pisuerga. Als je fototoestel niet meer werkt dan zijn er zoveel mooie plekjes die je had willen vastleggen! De middeleeuwse brug met 12 bogen over de Rio Pissuerga, ode kapellen en klooster, een overgebleven vierkante toren van een burcht uit de 14e eeuw (Itero), voor Fromista de hoge sluizen van het Canal de Castillo. In Fromista houden we pauze met (wandel) pelgrims. Wat een vlakte na Fromista. Vreselijk om hier te moeten wonen. Echt een van godvergeten gebied. Carrion de Los Condes is wel een leuk dorp, waar alles te krijgen is en toch een middeleeuwse uitstraling heeft. Een prettige pauze met heerlijke salade en (voor Henk) scampies. Wil en Marijke: het is niet anders dan in Schotland....
We hebben er bijna 100 makkelijke kilometers opzitten. Laten we er nog maar wat bijdoen. Om nu al om 3 uur te gaan staan stoppen, na een rustdag gisteren, is geen goed idee. En het weer is fantastisch om te fietsen. Maar dan komen we op een kiezelpad. Volgens Henk is Parijs-Roubaix er niets bij. Echt een oud pelgrimspad, een oude romeinse weg, met bijna geen schaduw van bomen. Arme wandelaars. We stoppen bij een hostel in Calzadilla de Los Hermanillos. 115km op de teller. Het is mooi geweest voor vandaag. Hoewel we niet moe zijn en nu eens een keer niet bezweet aankomen.
Pa, bedankt voor ons zo nauwkeurig te volgen. Fijne vaderdag. We bellen morgen. Dikke kus van ons beiden.

1. Dick:
    21 juni 2009
    Fantastic!! I must pull out my map and try to figure out where you are. You are in Spain, yah?

How are you feeling? HOw's the energy?

Tons of love, Dick
  2. frits kok:
    Hallo klimgeiten ,
    Geweldig , zo eventjes 115km wegtrappen . Vertrekken jullie zo vroeg vanwege de eventuele warmte ?
    Jammer dat de camera het begeven heeft .Is daar niets aan te doen ? Je komt normaal gesproken maar eenmaal langs al die plekken .
    Leuk geschreven trouwens , al die verslagen !
    We gaan zelf over 2 weken naar Zweden : nooit eerder geweest .
    Vandaag is het vaderdag : dat hoeft niet van mij , maar goed : de kinderen en de kleinkinderen komen ongetwijfeld langs . Druk , maar wel gezellig .
    Goeie "reis verder"en tot volgend verslag !
    Groetjes An en Frits Kok
  3. Wil & Marijke Willemse:
    Hy RoadRunners,
    Van Harte, op 20/6 zijn jullie de laatste kaart “No. 441 van Michelin” van de stapel kaarten welke ik had klaargelegd om jullie te kunnen volgen aan de rechterzijde tijdens jullie afdaling in het dal van de Rio Pisuerga binnen- of opgefietst. Wij kunnen nu aan de rechterzijde jullie doel “Santiago de Compostela” zien liggen. “Geweldig Hoor”
    Henk, wij nemen aan dat je ondanks Vaderdag gewoon zelf weer op de pendalen gaat en je niet ter ere van deze dag door Hetty zal laten duwen.
    Maar laat je aan het einde van deze dag maar lekker verwennen met een extra portie Scampi’s of een portie gefrituurde kleine Calamares en om ze te laten zwemmen een of ??? koele “Cerveza's” en voor Hetty een lekkere Pasta met een Salade en natuurlijk een lekkere “Vino Tinto”.
    Geniet ervan en goede voortzetting van jullie tocht.

Dikke knuffel Wil & Marijke.
  4. Martinus Willems:
    Dag Hetty en Henk,
    Wat maken jullie een prachtige tocht en wat zien jullie veel landschappen, het kan niet overal even mooi zijn maar wat een belevenis om jullie verslagen te lezen. Wat hebben jullie al veel kilometers achter jullie gelaten en elke dag is het weer een verrassing waar je uitkomt. Heel veel plezier nog met elkaar en de mensen die dezelfde tocht maken. Hetty het is wel erg stil op de planning, volgens mij missen ze je daar wel erg !!! Fijne voortzetting van jullie vakantie,
    Martinus.
  5. annemieke:
    21 juni 2009
    Lieve allebei, net via de wereldatlas jullie tocht van de agfelopen week gevolgd. Vanaf St Jean Pied de Port tot aan Borgos hebben we die weg ook zo ongeveer gereden (auto) en ook het stuk waar jullie nu zijn. Geweldig zoals jullie het doen en genieten!! Heel veel succes nog en veel genietvitamines. Liefs Mieke
  6. André en Alie:
    21 juni 2009
    Hallo H en H. Bedankt weer voor het mooie verslag! Of we er zelf bij zijn, zo beeldend geschreven! Wij zijn ook toe aan de laatste kaart van Spanje om jullie te volgen. Eerst dachten we: die zijn volgende week al terug als het zo doorgaat, maar op de kaart te zien moeten jullie toch nog wel een eindje! We hopen dat het zo voorspoedig blijft gaan, dat het weer goed blijft en de wijn niet in de benen gaat zitten. Nog een fijne tocht verder!
    Een dikke kus,
    A en A.
  7. rita winkelman:
    Hallo Henk en Hetty,
    Echt leuk om jullie dagelijks te volgen. Ik neem echt m'n petje af voor jullie hoor. Hetty, als je nu niet afvalt dan weet ik het niet meer. Goede reis verder en ik verheug me nu al op de foto's.
  8. Henkjan, Judith & Eva:
    hoi opa en oma,
    ik ben heel erg trots op jullie maar ik is jullie wel hoor! Ik kijk vaak met papa en mama naar jullie foto en dan zeg ik opa oma vakansjie. Eva ook vakansjie. Papa en mama hebben lekker geboekt dus wij hebben ook een heerlijk vooruitzicht! Ik heb heel veel nieuwe woorden geleerd en nieuwe liedjes en verder gaat het super met mij. Vandaag gezellig op pad met oppas Dayenne, poesjes kijken.
    Doei opa Henk en oma Hetty dikke x van Evaatje
  9. René:
    22 juni 2009
    Lieve zus en zwager, na een ritje van 4,5 uur, gelijk de laptop aangesloten. Eerst de verslagen lezen! Ik heb het gemist en veel aan jullie gedacht. Zeker door de vele fietsers die 'bepakt en bezakt' door de bergen fietste. Eigelijk wilde ik wel stoppen om die mensen te vertellen; wat jullie aan het ondernemen zijn...Nu ga ik ga de auto uitpakken. kus René
  10. Antoon en Annemarie:
    Hoi Henk en Hetty,
    Wat gaan jullie goed. Het einde van jullie grote pelgrimstocht is in zicht.
    Wat zullen jullie buiten de reisverslagen, die we trouw lezen, veel te vertellen hebben. We kijken er naar uit jullie weer te zien. Knuffel en nog veel mooie kilometers gewenst van Antoon en Annemarie.
  11. Jan Pasquier:
    Hallo jullie tweetjes,
    Bedankt voor alle verslagen !Jullie komen zo in Santiago ! Ik bewoedere me iedere dag van jullie enorm fietstocht ! Ik weet niet hoe jullie vordering maken in het spanse taal ? ? ? Daarom kom ik weer in mijn " holland's "! Ik lees net : "Leven brengt leven voort. Energie creërt energie.Door jezelf uit te geven, word je rijk."
    Ik heb een vraag, Hoe willen jullie alle deze verdinde genaden terug nemen om ons het overschot een betje te verdelen ! ! ! !
    Viel liefs
    Jan
  12. Truus Wever:
    Hoi Hetty en Henk
    Geweldig om zo jullie trip te volgen moedig hoor, kijk uit naar de foto's (doet je toestel het al weer?)
    Geniet er nog maar even van, doe voorzichtig.
    Groetjes
    Truus
  13. Henny Prins:
    Hoi Hetty en Henk
    Wat leuk jullie zo te volgen op jullie monster tocht, met de koffie zet ik de leptop op tafel dan gaan we kijken hoe ver jullie weer zijn, geweldig dat jullie dit doe al die verhalen wij genieten met jullie mee.
    Groetjes Henny
  14. Roel en Marty Nieboer:
    Hoi Hetty en Henk,

Wat fantastisch dat jullie nu al in Spanje zijn.Dat gaat heel snel!!! Roel en Richard hebben er 3 weken over gedaan vanuit Doetinchem naar Rome en dat ging ook geweldig!! Ik vind het erg goed dat jullie een dagboek bijwerken want het lijkt me wel een opgave elke dag na zo'n lange dag fietsen. Maar ontzettend leuk om jullie zo te kunnen volgen. Veel succes de komende dagen.
    hartelijke groet,
    Roel & Marty
  15. Riny Walta:
    Hoi Hetty en Henk,
    Wat eeen geweldige prestatie zetten jullie neer.Leuk jullie zo te volgen.
    Voorspoedige tocht verder en tot mails.
    Groetjes,
    Riny
  16. tinie:
    24 juni 2009
    Hallo Hetty en Henk,
    Even een teken van leven vanaf deze kant. Geweldig leuk om jullie te volgen. Hetty, ik ben trots op je(en ook wel een beetje op Henk, hoor).
    Ga zo door met fietsen.........en jullie zullen spinazie eten.
    Nog een goede reis en een fijne tijd daar en tot een volgen de keer
    Groet,
    Tinie
  17. Herman:
    24 juni 2009
    Henk en Hetty,

Ook in het Dienstencentrum fietsen we, uiteraard, mee.
    Met respect worden weersverwachtingen in Noord Spanje iedere ochtend geanalyseerd waar ook “Dat doej zo’n meissie toch nie an”, wordt gefluisterd.
    We kijken uit naar de foto’s en genieten van de reisverslagen.
    Van Henk’s trotse vader vernomen (23 juni) dat jullie er al bijna zijn.
    Jullie gaan als een speer en rust lekker uit bij aankomst.

Hartelijke groeten van De Veluwse Heuvel,
    Herman
  18. annette zurné:
    22 maart 2010
    hallo Hetty en Henk,
    ik ben op zoek naar Riny Walta, zij heeft 25 jaar geleden een Deense armband bij mij laten liggen, ik wil hem graag terugsturen maar kan Riny niet vinden.
    Hier vond ik haar naam.
    Wilt U haar vragen of ze me haar adres wilt mailen?
    Mijn emailadres is: [email protected]
    Hartelijk bedankt,