28/6 & 29/6 Santiago de Compostela (0 km)

29 juni 2009 - Santiago de Compostela, Spanje

28/6
Regen in Santiago. Vannacht en vanmoregen. Inderdaad een rustiger plek gekregen. Plaatselijke gerechten zijn inmiddels uitgeprobeerd: percebes, de schepdiertjes die op de rotswand groeien; pulpo, inktvisplakjes; en tetilla, de spiciale kaas in de vorm van een borst. Maar een broodje falafel smaakt hier ook heerlijk. Na een gezellig ontbijt met John in Wim in een cafeetje ziet Henk opeens Paul en Marijke drijfnat langs fietsen. Een prettig weerzien! Op naar de cathedraal. Verhalen, ervaringen . Ze hebben al een hotel gereserveerd en helemaal toe aan een warme douche. Nu zijn alle bekenden wel binnen, alleen de Belgem hebben we nog niet gezien, maar zijn al wel gesignaleerd. Gistermiddag zagen we Jopie in de cathedraal; ze was net aangekomen. Ja, en dan zijn we er wel aan toe om weer naar huis te gaan. Bij een wandeling door door de stad zien we Leo en Joke en Jopie en we drinken met elkaar iets op een terras. Inmiddels komen Paul en MArijke er ook bij. Champagne!! Wat een volume kunnen die Hollanders dan produceren, ze doen niets onder voor een groep Spanjaarden. Nico (uit Leusden) en Ronald (uit Hooglanderveen) komen er ook bij, bekenden van de anderen. We vinden een leuke plek om met elkaar uit eten te gaan. We hebben een reuze gezellige avond.
29/6
Een laatste groet uit Santiago. Na het ontbijt gaan we uitzoeken wat we met onze fietsen gaan doen. Besluiten uitendelijk ze te laten inpakken en met een speciale koeriersdienst naar Nederland te laten transporteren. Dat gebeurt al vandaag. Morgen dus met de taxi naar het vliegveld. Jopie reist met ons mee.
Wat een bijzondere reis is dit geworden. Ja, de reis is het doel. Maar toch wel een heel apart gevoel als je in Santiago de Compostela bent. Zovelen gingen ons door de eeuwen heen voor; zovelen zullen na ons komen .... Mooie ontmoetingen, kort maar soms intens, de verhalen, de geschiedenissen. Zomaar bedacht om naar Santiago de Compostela te gaan, dan wel al jaren de wens gekoesterd om daar eens heen te gaan .... Worden we andere mensen als we deze bedevaart eens hebben meegemaakt? De tijd zal het leren. Alleen het feit dat je gegaan bent is een belangrijke stap. Het zañ een verschil zijn of je te voet of per fiets de camino gedaan hebt. Maar ieder heeft zijn eigen verhalen, ervaringen, belevingen. Iedereen is het er over eens; we hebben deze tocht niet kado gekregen. ´t Is echt niet even op een zondagmiddag een blokje om fietsen. Het venijn zat in de staart. Na Cruz de Ferro en de Cebreiro kwamen er nog heel veel moeilijke klimmen. Maar .... we hebben het gehaald. Al besef ik best dat we alles mee hebben gehad; toch wel heel goed weer, geen pech, en een geweldige steun van jullie allemaal via de weblog. Bedankt! Henk zal een webalbum maken van de foto´s die we gemaakt hebben, zodat jullie t.z.t de plaatjes kunnen bekijken. Na 5 weken morgen weer heerlijk in ons eigen huis. Tot gauw!

Deel dit reisverhaal:

Piet & Riet:
Welkom Thuis in Nunspeet

Piet
adri en marg:
29 juni 2009
Werkelijk een adembenemende tocht zoals jullie het hebben beschreven. We zijn benieuwd naar de foto's.
Maar een kooravond voor uittrekken. Welkom thuis!!
Nynke:
André en Alie:
Hallo H en H.
Tot morgen!!

Liefs, A en A.
Marye:
30 juni 2009
Tot vanavond! We kijken er enorm naar uit om jullie weer te zien! Goede reis...
Betty:
30 juni 2009
Wat zal dat een goed gevoel geven! Zo'n tocht gedaan te hebben. De boel de boel te laten en er lekker met z'n 2-en op uit te trekken. Een hele fijne terugreis gewenst en rust maar lekker uit. X Betty
Wil & Marijke Willemse:
Welkom thuis Henk & Hetty
Het is nu 19,10 Uur, dus wij nemen aan dat jullie nu thuis zijn. We maken gauw een afspraak, dus tot bellens. Groetjes Wil & Marijke
Jeltje Polstra:
1 juli 2009
Wat een geweldige prestatie hebben jullie geleverd zeg ! Fijn dat jullie weer heelhuids kunnen terugkeren met veel ervaring op zak. We zijn benieuwd naar de foto's.
Tot ziens!
annemieke:
2 juli 2009
Lieve allebei,
Inmiddels al weer thuis! Welkom en een geweldige prestatie!!
Liefs Mieke
Tineke Boerhof:
3 juli 2009
Wat een prestatie en een geweldige ervaring voor jullie. Nu mag je uitrusten, maar... na zoveel weken "hard werken" is het weer tijd om aan het andere werk te denken.

Groetjes Tineke en ik hoop de foto's binnenkort te zien.
Cor van Schie:
3 juli 2009
Beste Henk en Hetty,

We zijn net thuis. Een weekje er tussenuit in Nederland. Ook heerlijk gefietst in Brabant.
En nu lees ik dat jullie kennelijk ook alweer gearriveerd zijn in Nunspeet. Wat hebben jullie samen een prachtige prestatie geleverd. Onze complimenten hoor.
Ik spreek Henk een dezer dagen wel op de Swon.
Hartelijke groet,
Jeanne en Cor van Schie
Oom Bart& Tante Jo:
4 juli 2009
Hallo Henk & Hetty,
Hoe voelt het om weer thuis te zijn?Wij zijn reuze benieuwd naar de foto,s van jullie tocht!!!7jaar geleden "deden"wij:Zwitserland-Rijssen.1136km.in 13dagen.Een volgend idee voor jullie?Kasseien hebben ze daar niet;dus minder hobbels...en HEEL mooi!!!
Rust maar eerst lekker uit van het gezwoeg...Liefs oom Bart & tante Jo.
8 juli 2009
Hallo Henk en Hetty,

Net jullie laatste stukje + reacties gelezen.
Ik begrijp dat jullie alweer een aantal dagen thuis zijn. Wij hebben het wat rustiger aan gedaan.
Wij zijn uiteindelijk drie dagen in Santiago gebleven en hebben daar o.a. de fietsen weggebracht naar een bedrijf dat ze naar Nederland vervoerd.
(ik krijg net een telefoontje dat ze morgen thuis bezorgd worden) Daarna hebben wij een auto gehuurd en zijn eerst naar Kaap Finisterre gereden en aldaar wat kleren verbrand. Wij zijn daar een nacht gebleven. Toen zijn wij met de auto wat meer zuidelijk langs de kust getrokken en zijn in de buurt van Pontevreda blijven hangen. Eerst in een kustplaatsje en later een paar dagen op een heel klein eilandje, Ile de la Toxa.
Maandag 6 juli zijn wij daarvandaan weer terug gereden naar Santiago om 's avonds weer in Nederland te zijn. Helaas hadden wij veel vertraging en moesten daarom i.p.v. de middagvlucht de avondvlucht vanuit Madrid nemen. Bij thuiskomst stonden er eerst al vrienden op Schiphol om ons op te halen en werden wij met bloemen verwelkomd. Later Thuis was er een huis vol van mensen die ons tijdens de reis regelmatig gevolgd hadden en die onder het genot van hapjes en drankjes tot in de kleine uurtjes onze verhalen konden beluisteren en oorkondes konden bewonderen.

Het was leuk om jullie te hebben leren kennen en een stukje met jullie mee te fietsen.
OOk die zondagmiddag en avond waren erg gezellig.

Wij hebben het allemaal toch maar gepreseerd!!!

Een hartelijke groet,

Paul ook namens Marijke
John en Wim:
21 juli 2009
He Henk en Hetty,

Hoe is het om weer het gewone leven te lijden, waarin alles weer op uur en tijd moet. Bij ons valt het niet mee. Denk regelmatig John jongen pak de fiets pak de tassen en we gaan weer;-) Nee het smaakt echt naar meer. Hoe is jullie reis verlopen? Bij ons alles goed de fietsen zijn toch mee in het vliegtuig gegaan. al heeft dat wel een beetje slijmen en een zweetdruppeltje gekost. We moesten het voorwiel verwijderen, stuur dwars zetten en hem dan in een doos schuiven. En ja dat laatste viel niet mee. Maar een knipoog naar de hostess van Iberia deed in dit geval wonderen. En de fietsen konden buiten de douane om het vliegtuig in. De Bagage was geen probleem label er om en op de band het vliegtuig in. Nu heb ik het plan opgevat om volgend jaar of het jaar erop de route nog een keer te fietsen. Maar dan vanaf spanje de lopersroute met de mountainbike. En jullie wat is de volgende trip??

Groetjes,

John en Wim

Laat een reactie achter

* Naam:
* E-mail: (wordt niet getoond)
Website: (optioneel)
* Reactie: